Zink folsyra

Glöm vinet och de tända ljusen! Om du letar efter den perfekta mixen för att göra barn så är rekommendationen Zink och Folsyra. Men ett ökat intag av Zink och Folsyra ökar mannens spermieproduktion. Det visar en studie från University Medical Centre Nijmegen.

Folsyra är också bra för kvinnor när det gäller barnaskapandet. Brist på Folsyra kan nämligen resultera i allvarliga fosterskador. Både Zink och Folsyra finns naturligt i mat. Men för att vara på den säkra sidan kan det vara klokt i att investera i kosttillskott.

Zink återfinns i bland annat kött, fågel, mjöl, fil, ost, korv och potatis. Folsyra återfinns i bland annat kål, torkade bönor, lever och bröd. Genom ett allsidigt näringsintag så kommer du således att få i dig tillräckliga mängder med både Zink och Folsyra.

Zink och Folsyra är också bra för många andra saker än spermiekvaliteten och fosterutvecklingen. Folsyra är exempelvis bra för proteinproduktionen, ämnesomsättningen och cellernas delning. När det gäller Zink har det en positiv effekt på hud, naglar, hår och immunförsvar.

Det är dock i sammanhanget viktigt att komma ihåg att varken Zink eller Folsyra bör ses som en ersättning till kost, eller som ett läkemedel. Zink och Folsyra arbetar endast preventivt i kroppen. Om du väljer att handla Zink och Folsyra i form av kosttillskott så är det i regel en god idé att göra det över nätet.

Välj i första hand svenska återförsäljare. Jämför också alltid priset mellan olika webbutiker. På så vis kan du spara ganska mycket pengar. Glöm inte heller att kolla av vad frakten kostar, samt hur lång leveranstiden är.

När det gäller Folsyra är det klokt att börja äta tillskottet redan innan du blivit gravid. Detta eftersom det kan ta ett tag för kroppen att bygga upp ett lager. Biverkningar av ett för högt intag av Zink och Folsyra är inte speciellt vanligt. Men om du är orolig så ska du ta kontakt med läkare eller dietist.