Folsyra biverkningar

Folsyra kan ge vissa biverkningar. Men det är inte speciellt vanligt. Om du är orolig så är det alltid klokt att ta kontakt med din läkare för konsultation. I första hand är det dock vid brist på Folsyra som man bör känna sig orolig.

Även om det har gjort en hel del forskning kring Folsyra så finns en hel del arbete kvar för att mer i detalj kunna presentera bevis på positiva, men även negativa, effekt av Folsyra. I Sverige ligger den rekommenderade dosen av Folsyra på mellan 200 till 400 mikrogram per dag.

I genomsnitt konsumerar vi svenskar dock något under denna dos. För att tillgodose ett bra intag av Folsyra så ska du äta allsidigt. Ett allsidigt intag av mat minskar också risken för biverkningar av ditt Folsyra-intag.

I Sverige har det länge först en debatt om huruvida man skulle berika mjöl med Folsyra. Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) rekommendation är dock att man inte ska göra det. Genom att berika mjöl med Folsyra så skulle det bli svårare att upptäcka brist på Vitamin B hos äldre, anser SBU. Vidare menar SBU att cancerrisken också skulle öka.

I vissa sällsynta fall kan klåda och utslag bli en konsekvens av ett för högt intag av Folsyra. Men det är i sammanhanget viktigt att komma ihåg att detta är oerhört ovanligt. Skulle du drabbas av exempelvis utslag när du äter tillskott av Folsyra så kan det alltså bero på helt andra saker.

För att summera så finns det inga stora biverkningar av Folsyra som man känner till. Tvärtom bör du fundera mer på hur du kan öka din konsumtion av Folsyra. Du hittar bland annat Folsyra i livsmedel som bröd, kål, lever och torkade böner.

Du kan också köpa Folsyra i form av kosttillskott på burk. Detta kan vara ett bra alternativ för dig som är gravid eller planerar att bli det inom kort. På nätet hittar du mängder av webbutiker som säljer Folsyra till rimliga priser.