Brist på folsyra

Eftersom det finns ganska rikligt med Folsyra i vår kost, så är brist på Folsyra inte speciellt vanligt bland svenskar. När man har intagit Folsyra så lagras det dessutom i kroppen under några veckors tid. På så vis har många en reserv att ta av.

För personer som lider av brist på folsyra, inte minst gravida kvinnor, så kan det dock få katastrofala konsekvenser för fostrets utveckling. Neurologiska skador kan uppkomma. Så om du är gravid så ska du tänka lite extra på vad du stoppar i dig.

Länkplatta

Om man konsumerar ordentligt med Folsyra så visar studier att risken för att man ska drabbas av bröstcancer minskar. Vidare ökar också fertiliteten hos män som får i sig bra med Folsyra. Som i de flesta andra forskningsfält så behövs dock fler studier för att kunna kartlägga de positiva effekter som ett fullgott intag av Folsyra medför.

Förutom den Folsyra som finns naturligt i de födoämnen vi konsumerar, så kan också köpa Folsyra i form av kosttillskott. Från svenskt håll är man, jämfört med andra länder, tämligen restriktiv när det gäller hur mycket Folsyra man bör få i sig per dag.

För vuxna, män och kvinnor, är den rekommenderade dagliga dosen av Folsyra 200 till 400 mikrogram. Men den genomsnittliga konsumtionen ligger en bit under riktvärdena. Är man gravid eller ammande så bör man ligga kring 400 mikrogram per dag. Barn, upp till nio år ålder, har ett rekommenderat intag på upp till 130 mikrogram per dag.

Intressant att tänka på är att det genomsnittliga intaget av Folsyra för veganer ligger bra mycket högre än medelvärdet. Män som är veganer får i sig omkring 620 mikrogram Folsyra om dagen, medan kvinnor som är veganer konsumerar omkring 470 mikrogram.

Det är viktigt att komma ihåg att Folsyra, som man få i sig i pillerform, inte bör ses som en ersättning för en allsidig kost, utan endast som en ett komplement. Vidare ska man också hålla i minnet att Folsyra inte kan bota sjukdomar, utan endast verka preventivt.