B12 folsyra

B12 och Folsyra arbetar tillsammans i kroppen, då B12 påverkar de röda blodkropparnas upptag av Folsyra. Det finns flera andra positiva effekter med både B12 och Folsyra, och du kan köpa dessa två ihop i pillerform. Behandling med B12 och Folsyra används vid normalisering av homocystein.

Brist på B12 kan medföra perniciös anemi. Detta är en form av blodbrist. Om man drabbats av perniciös anemi så måste man få behandling livet ut, i form av tabletter eller sprutor. B12 får man i sig via föda, och återfinns i rikliga mängder i animaliska livsmedel.

Därför är det viktigt att vegetarianer och veganer tänker på att äta ordentlig med berikade livsmedel och kosttillskott. B12 finns även i groddar och alger. Att äta för mycket av alger är dock inte bra då alger innehåller höga halter av jod.

Vidare kan brist på B12 och Folsyra även leda till att man utvecklar depression och psykisk ohälsa. Depression är ett begrepp som inte är alldeles lätt att ringa in. Men tydliga symptom är långvarig nedstämdhet och brist på motivation. Det är också vanligt att man drar sig undan från sociala kontakter.

Det bör dock sägas att brist på B12 och Folsyra inte på länga vägar är de enda faktorerna som kan spela in då man drabbas av en depression. Ifall du lider av långvarig nedstämdhet så är det viktigt att du söker professionell hjälp.

Det har också förts en debatt i Sverige ifall man ska berika mat med folsyra. Diskussionen har kretsat kring mjöl. Men Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) har kommit fram till att detta inte är någon god idé, främst för att det skulle bli svårare att spåra brist på Vitamin B hos äldre personer.

Genom att äta allsidigt så får du i regel i dig tillräckligt med B12 och Folsyra. Om du har några funderingar kring ditt intag av B12 och Folsyra så kan det vara klokt att boka tid för konsultation hos din läkare eller en dietist.